Avui en dia és difícil imaginar una llar sense una rentadora. La veritat és que quan se’ns espatlla, sembla que se’ns cau el món a sobre i preguem perquè es resolgui la incidència tan ràpidament com sigui possible. És innegable que, de tots els electrodomèstics de la casa, la rentadora s’ha convertit en un dels imprescindibles.
Però si hem de comprar una rentadora, ja sigui perquè hem de renovar el nostre vell aparell, o perquè comencem una nova etapa de la nostra vida, és important tenir en compte una sèrie de consideracions. La gran oferta d’aquests electrodomèstics al mercat fa que triar el més adequat per a nosaltres es converteixi en una empresa titànica si no estem ben informats. Perquè, en definitiva, l’objectiu és escollir la rentadora que millor s’adapti a les nostres necessitats. Podem trobar una àmplia gamma de marques, models i funcionalitats diverses. Però, entre totes elles, hem de saber triar la que millor encaixi amb el que realment necessitem. I, per això, és important que sapiguem almenys el bàsic sobre rentadores.
Diferents tipus de rentadores
El primer pas, evidentment, és conèixer els diferents tipus de rentadores. Habitualment es diferencien segons la posició de la porta de càrrega, la posició del tambor i les seves funcions. Per triar la rentadora que necessitem, hem de començar per valorar dues qüestions bàsiques: l’espai que tenim per instal·lar-la i si tenim dificultats per inclinar-nos o ajupir-nos.
Rentadores de càrrega frontal
Són les rentadores més venudes. En aquestes, la roba s’introdueix per una porta situada a la part frontal. Per tant, cal ajupir-se. D’altra banda, solen ser les més eficients i ofereixen una gran versatilitat en quant a funcions, programes de rentat i capacitats de càrrega.
A la vegada, es poden dividir en:
- Independents: Solen mesurar 60 cm d’amplada per 60 cm de profunditat i uns 80/85 cm d’alçada. Estan pensades per instal·lar-les de forma aïllada en qualsevol lloc amb una aixeta i un desaigua.
- Integrables: Solen tenir unes mides de profunditat i alçada una mica més petites per encaixar en el mobiliari de la cuina. Algunes també incorporen una porta a joc amb els mobles.
- Rentadores de profunditat reduïda: Excepcionalment, es poden trobar rentadores frontals amb una profunditat que varia entre els 45 i els 52 cm.
Rentadores de càrrega superior
Menys comunes, la roba s’introdueix per una obertura a la part superior. Com que el tambor està col·locat de costat, la seva amplada sol ser de 45 cm, tot i que acostumen a ser una mica més altes (al voltant dels 90 cm).
Són molt útils si no tens prou espai per instal·lar una rentadora de càrrega frontal o si tens dificultats per ajupir-te. Però assegura’t que arribes al fons del tambor per treure la roba.
Rentadora-assecadora
Si tens poc espai a casa i no pots estendre la roba a l’exterior, les rentadora-assecadores són la millor opció, ja que combinen en un sol aparell les funcions de rentat i assecat. Solen tenir mesures similars a les rentadores frontals, encara que algunes tenen una capacitat de càrrega menor quan s’utilitzen com a assecadores. Això obliga a retirar part de la bugada en acabar el rentat.
Valors importants per triar una rentadora
Hi ha diferents característiques que defineixen cada rentadora. Vegem els criteris més importants per escollir l’electrodomèstic que més ens convé:
La capacitat de càrrega
Cal triar la capacitat de càrrega en funció del nombre de persones que viuen a casa i de les seves costums i necessitats de rentat. No és el mateix les necessitats d’una parella jove sense fills que les d’una família nombrosa amb diversos nens. Tampoc és igual una casa on es posa la rentadora dos o tres cops per setmana que una casa on es posa cada dia.
Com a guia, és pràctic tenir en compte:
- Per a 1 o 2 persones i menys de 4 usos per setmana: 5-6 kg
- Per a 3 o 4 persones i uns 4-5 rentats per setmana: 7-8 kg
- Per a més de 4 persones i 6 o més rentats per setmana: 9 kg o més
La velocitat de centrifugat
La velocitat de centrifugat d’una rentadora mesura les voltes que fa el tambor i es comptabilitza en revolucions per minut. Podem trobar rentadores des de 400 rpm fins a 1800 rpm. Com més alt sigui aquest valor, més seca quedarà la bugada, però això no significa que el rentat sigui millor.
El mínim recomanable per obtenir un bon resultat és una rentadora de 600 rpm. Tot i això, actualment la majoria d’aparells ja són de 1000 rpm. Una velocitat de centrifugat més alta només ens interessa si fem moltes bugades o si vivim en zones fredes o humides. En aquest cas, podria interessar-nos una rentadora de fins a 1600 rpm. Però, si no és el cas, no té sentit escollir una rentadora amb una velocitat de centrifugat molt alta. No rentarà millor, serà més cara i ens arrugarà més la roba.
Rentadores “silencioses”
La rentadora és un electrodomèstic especialment sorollós. Però, en els darrers anys, molts fabricants s’han posat les piles pel que fa a aquesta qüestió. Han començat a centrar-se a millorar els mecanismes dels motors i en la incorporació de panells capaços de reduir la vibració del cicle de centrifugat, que és el més sorollós. Tot i així, encara són pocs els models que compleixen aquests requisits.
Si volem posar la rentadora en un horari que pugui molestar els veïns, és important que ens fixem en aquestes prestacions. El soroll de les rentadores es mesura en decibels (dB). És un valor que figura a l’etiqueta energètica. El soroll sol ser molest a partir dels 65 dB.
L’eficiència energètica
Segons l’IDAE, després del frigorífic i el televisor, la rentadora és el tercer electrodomèstic que més energia consumeix a les llars espanyoles. La major part d’aquesta energia (entre el 80 i el 85%) s’utilitza per escalfar l’aigua, per la qual cosa és important utilitzar els programes de baixa temperatura, que ens ajudaran a estalviar.
També és important fixar-nos en l’etiquetatge energètic. Amb una codificació que va de l’A a la G, sent l’A la més eficient i la G la que menys. Escollir una rentadora per la seva eficiència energètica pot representar un estalvi important a llarg termini.
La seguretat
Una de les qüestions en què ens fixem menys quan escollim una rentadora és la seguretat. Tot i això, també és important.
Alguns models de rentadora incorporen un sistema de bloqueig automàtic a la porta que pot estalviar-nos més d’un ensurt si tenim nens petits a casa. Una altra opció molt interessant són els sistemes d’obertura retardada, que ens eviten possibles fuites d’aigua. També podem trobar models més moderns que inclouen sistemes que detecten fuites d’aigua en cas d’avaria, controlen l’escuma generada i optimitzen la distribució de les peces dins del tambor.
En definitiva, abans d’escollir la nostra rentadora, hem de pensar en les nostres necessitats reals per evitar comprar un electrodomèstic molt més potent i més car del que necessitem.