El ritme trepidant (i sovint estressant) de la nostra vida diària ens ha portat a desenvolupar noves estratègies en els nostres hàbits. Entre ells, la compra diària, i fins i tot setmanal, ha anat perdent terreny i cada vegada més famílies opten per fer una gran compra mensual que ens estalvia temps i esforç. Si a això li sumem els increïbles avantatges dels electrodomèstics cada vegada millors (frigorífics, combis, congeladors), és inevitable no caure en la temptació de fer acopi d’aliments i organitzar una bona despensa que ens permeti tenir sempre a mà allò que necessitem.
A més, hi ha la qüestió del poc temps que, sovint, tenim per cuinar durant la setmana. En canvi, un cap de setmana és aquell moment ideal per ficar-se a la cuina i deixar el congelador ple de tuppers.
Però tot això ens planteja una important qüestió. Molta gent es queda amb la idea que quan fiquem alguna cosa al congelador és com si estigués “protegida” per tota la vida. Però la veritat és que els aliments congelats també tenen data de caducitat. És cert que augmentem significativament la seva vida útil, però és important que tinguem en compte que cada aliment té un recorregut diferent dins del congelador.
Les carns
Cada classe de carn té la seva pròpia data de caducitat. Així, per exemple, podem mantenir al congelador la carn de xai i de vedella (sense cuinar) fins a 9 mesos. En canvi, la carn de porc no és convenient tenir-la més de 6 mesos si està crua. En canvi, rostida, la podem tenir congelada fins a 12 mesos.
D’altra banda, amb aus com el pollastre o el pavo, la data de caducitat difereix molt depenent de si la tenim sencera o trossejada en peces petites. Si no estan trossejades poden aguantar fins a 12 mesos al congelador. En canvi, si es trosseja, només podem tenir-la 9 mesos.
I, per últim, cal tenir en compte que el producte cárnic que menys temps podem tenir congelat són les salsitxes, que només podem mantenir al congelador entre 1 i 2 mesos.
Els peixos
Pel que fa als peixos, la seva data de caducitat al congelador dependrà de la seva quantitat de greix. Un peix magre (com la lluç) el podem tenir congelat sense cap problema fins a 6 mesos; si és gras (com el salmó), podem tenir-lo de 2 a 3 mesos; i si està cuinat, podem tenir-lo de 4 a 6 mesos. Així mateix, si es tracta d’un peix fumat, cal tenir en compte que no aguantarà més de 2 mesos.
Entre els aliments marins destaca l’ampla caducitat d’aliments com la llagosta (12 mesos) i el cranc (10 mesos), així com el poc temps que podem mantenir els mol·luscs al nostre congelador (entre 2 i 3 mesos).
Pans, cereals i dolços
Podem tenir el pa ja cuit al nostre congelador durant 2 o 3 mesos sense cap problema. En canvi, si es tracta de la massa crua formada, només la podrem mantenir 1 mes aproximadament.
Amb les galetes, bescuits i pastes, si ja les tenim cuites, les podrem congelar durant entre 6 i 8 mesos. I si es tracta només de la massa, només la podrem tenir durant 3 mesos.
Curiosament, en el cas de la tarta gelada o els gofres, només podrem tenir-los durant un mes exacte.
Fruites, hortalisses, sucs i caldos
En general, les fruites suporten molt bé la congelació. L’únic que hem de tenir en compte és que moltes perden la seva textura habitual, així que després de la congelació haurem d’emprar-les en preparacions cuites o en batuts; o bé congelar directament la seva compota. També és important que recordem que les fruites amb os és preferible congelar-les partiades, sense os i amb sucre, i, si no, com a compota.
Algunes fruites com els albercocs, les prunes, les maduixes, els nabius, les frambueses o els figues resisteixen molt bé la congelació fins a un any. En canvi, les fruites com els cítrics no ho suporten tant bé, aguantant en bon estat només fins a 3 mesos.
Pel que fa als vegetals, els podem mantenir congelats tranquil·lament entre 8 i 12 mesos. Així mateix, els sucs de fruites i vegetals podrem congelar-los durant 6 mesos si són casolans, i fins a 1 any si són a base de concentrats.
I, per últim, les sopes i caldos, només podrem tenir-los congelats entre 2 i 3 mesos, vigilant a més que, al congelar-se, s’expandiran i poden rebentar el recipient.
Ous, làctics i derivats
Els ous tenen un procés de congelació una mica curiós: es congela molt bé la clara (més rica en proteïnes) i molt malament la yema (més abundant en greixos). Si desitgem congelar ous sencers només els podrem tenir un mes al nostre congelador, tenint sempre en compte de guardar-los sempre trencats i en un recipient hermètic.
La llet es pot congelar sense cap problema entre 3 i 6 mesos, sempre que la vulguem fer servir per cuinar (mai per beure-la fresca). La mantega (i la margarina) també poden resistir molt temps al congelador: la mantega aguanta fins a 12 mesos (i la margarina 9 mesos).
El formatge, en canvi, depèn de la seva proporció d’aigua i greix. Així, el formatge fresc com a molt aguantarà un mes congelat. En canvi, altres varietats de formatge més curades poden aguantar fins a 6 mesos. L’important és que el conservem sempre ratllat.
I, per acabar, sorprenentment, un dels productes alimentaris que menys temps podem mantenir al nostre congelador són, precisament, els gelats, que no hauríem de tenir més de dos mesos.
Com podeu veure, el procés de congelació no fa eterns els aliments, i cada classe té els seus períodes de caducitat. Potser és hora de fer una bona revisió del nostre congelador.